Skip to main content

Očuvanje historije i borba protiv negiranja genocida u Bosni i Hercegovini

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je imao zajednički događaj sa Memorijalnim centrom Srebrenica o “Očuvanju historije i borbi protiv negiranja genocida u Bosni i Hercegovini”, 15.12.2021. godine. Učesnici panela su bili dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica i gostujući profesor na IUS-u, Almasa Salihović, službenik za odnose za javnošću Memorijalnog centra Srebrenica i Hasan Hasanović, projekt koordinator za očuvanje usmene historije Memorijalnog centra Srebrenica.

Uvodni govor je održao docent Aliaksandr Novikau, Šef Odsjeka međunarodnih odnosa i javne uprave na Fakultetu menadžmenta i javne uprave. Profesor Novikau je uveo temu genocida i negiranja genocida, te predstavio učesnike panela.

Dr. Suljagić je govorio o počecima Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari za žrtve genocida 1995. godine. Osnovan je 2000. godine  odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kao mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Memorijalni centar je posvećen očuvanju historije i borbi protiv negiranja genocida.

Osvrnuo se na plan koji stoji iza genocida i događaje koji su mu prethodili. Ono što je još naglasio je činjenica da se genocid nije desio jednom, nego se nastavio nakon samog događaja kada su se ljudski ostaci iz masovnih grobnica premještali na druge lokacije kako bi se prikrili dokazi onoga što se desilo.

Dr. Suljagić je također istakao rad Centra na očuvanju historije i borbi protiv negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Ovo su samo neki od njihovih projekata: prikupljanje ličnih predmeta, Liderska inicijativa za Srebrenicu, izvještaji o negiranju genocida u Srebrenici, transkripti preživjelih, zajednički izložbeni projekti, obrazovni projekti, komemoracije, rad sa lokalnim zajednicama, itd. Također je spomenuo Majke Srebrenice koje ulažu ogroman trud u očuvanje sjećanja na žrtve genocida, očuvanje historije i podizanje svijesti o genocidu i zločinima protiv čovječnosti kako bi se isti ponovili u budućnosti.

Još jedan projekat Centra koji je važno spomenuti je predstavio gosp. Hasanović, projekt koordinator za očuvanje usmene historije, a koji radi sa osobama koje su preživjele genocid. On bilježi njihova svjedočenja i priprema materijal za objavljivanje.  

Gđa. Salihović, službenica za odnose za javnošću Centra je ispričala svoju priču kako je preživjela genocid i vratila se na mjesto gdje su se ovi strašni zločini dogodili u julu 1995. godine.

Cilj Centra je obrazovanje mladih ljudi o događajima koji se se desili u ovom dijelu svijeta, te pomoći novim generacijama da nauče o historiji i davanje značaja svim životima koji su izgubljeni u Srebrenici 1995. godine.

Događaj je završio velikim brojem pitanja posjetilaca panela.

Share