Skip to main content

Dodiplomski studij

Međunarodni odnosi
Međunarodni odnosi

Dodiplomski studij

Međunarodni odnosi
Međunarodni odnosi

Dodiplomski studij na IR-u

 

Studijski program Međunarodni i javni odnosi na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) je nastao kao rezultat pridavanja velike važnosti interdisciplinranim studijama u društvenim naukama.

 

Program je organizovan na bazi kombinacije persepktiva analitičkih materijala i sredstava unutar Sociologije, Političkih nauka, Ekonomije, Međunarodnih odnosa i Historije.

Pregled dodiplomskog programa

Pregled dodiplomskog programa

Dodiplomski studij na IR-u je program koji traje četiri godine, osam semestara i nosi 240 ECTS bodova. Svaki semestar je oko 30 ECTS bodova. 

Stjecanje diplome je jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti ka povećanju vašeg potencijala za zaradu, te stvaranju više prilika za posao.

Studenti mogu da biraju između relativno disciplinskih specijalizacija iz evropskih studija, strateških studija ili da se odluče na više interdisciplinarne i tematske oblasti kao što su politički pokreti, globalizacija, etnički konflikti, balkanske i evropske studije. Studijski program Međunarodni i javni odnosi nudi studije za dodiplomske studente s primarnim interesom u međunarodnim i regionalnim studijama.

Oblast međunarodnih odnosa se sastoji od izučavanja historije, politike, ekonomije, kultura regionalnih sistema širom svijeta, međunarodne ekonomije, uzroka i posljedica ratova i uslova za mir, uloge velikih međunarodnih sila i drugih država u svjetskim tokovima, uloga koje igraju pojedinci i grupe u kreiranju međunarodnih sukoba i kooperacija. Cilj programa je da studenta osposobi da bude u stanju da razumije i koristi glavne koncepte, pristupe i teorije u izučavanju međunarodnih odnosa, kao i da analizira, interpretira i evaluira kretanja u svjetskoj politici.

Karijera

 

Dodiplomski studij iz oblasti međunarodnih odnosa daje studentu širok spektar znanja koje on može da korisiti u raznim oblastima svog djelovanja. U slučaju da student odabere međunarodne odnose za dodiplomski studij, na njemu će sticati znanja iz oblasti političke ekonomije, političkih nauka, sociologije, historije, poslovanja, međunarodnih odnosa i diplomatije, međunardnih organizacija itd. Ovaj multidisciplinarni pristup će pripremiti studenta za razna zanimanja kao sto su: diplomatija, novinarstvo, analitičar i ekspert u oblasti inostranih poslova itd. Diplomanti međunarodnih odnosa također su u stanju naći posao u javnim i privatnim sektorima, regionalnim i međunarodnim organizacijama, kao i u vladinim i nevladinim sektorima.

 

Kandidati koji su strani državljani mogu predati preliminarnu prijavu za upis, prije nego Univerzitet objavi zvanični konkurs, tako da mogu pribaviti neophodne boravišne dozvole i zadovoljiti zahtjeve za poznavanje jezika prije početka predavanja na Univerzitetu.

Fakultet menadžmenta i javne uprave
Fakultet menadžmenta i javne uprave

Sporedno usmjerenje na dodiplomskom studiju

Studenti koji su zainteresirani za sporedno usmjerenje na jednom od naših studijskih programa mogu pogledati kurikulum sporednih usmjerenja:

 

Ekonomija
Međunarodni odnosi
Međunarodno poslovanje i finansije
Menadžment
Fakultet menadžmenta i javne uprave
Fakultet menadžmenta i javne uprave

Učenje na daljinu na dodiplomski studiju

Na početku uvođenja mjera uzrokovanih COVID-19 pandemijom, IUS je bio jedan od prvih univerziteta koji je u potpunosti prešao na online nastavu

Učenje na daljinu na postdiplomskom studiju

Učenje na daljinu na postdiplomskom studiju

Welcome to

 

Naši brojevi
Naši brojevi

Važne činjenice

45
različitih nacionalnosti na jednom mjestu
170
partnerskih univerziteta
2000
diplomanata, magistranata i doktoranata
O našem Univerzitetu

Zašto vrijedi biti
student IUS-a?

Kontaktirajte nas
Kontaktirajte nas

Pišite nam

Nazovite nas

033 957 300