Skip to main content

Van. prof. dr. Mirsad Karić i PR menadžerica Meldina Ugarak na Konferenciji ombudsmena za ljudska prava BiH

U utorak, 18. oktobra 2016. godine, u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH, Ured Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u okviru Programa obilježavanja dvadeset godina svog djelovanja, organizovao je međunarodnu konferenciju povodom obilježavanja 20 godina postojanja Ombudsmena za ljudska prava u BiH pod nazivom: „Jednaki u različitosti“, koja je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH održana u Sarajevu.

Na konferenciji se razgovaralo o dostignutom nivou zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i izazovima s kojima se susreću subjekti koji se bave zaštitom i promocijom ljudskih prava. U okviru Konferencije prikazan je i kratki dokumentarni film o ulozi koju Ured Ombudsmena ima u društvu. 

Konferencija je okupila međunarodne stručnjake i praktičare u oblasti ljudskih prava, predstavnike nacionalnih institucija za ljudska prava i tijela za ravnopravnost iz regije, pravnike, sudije, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije, predstavnike akademske zajednice i sve one koji su u proteklih 20 godina na bilo koji način doprinjeli radu Ureda Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. 

Konfereciji su prisustvovali prof. dr. Mirsad Karić i PR menadžerica IUS-a Meldina Ugarak. Svojim prisustvom su odali značaj ove konferencije i podstakli na problem kojima se susreće bh društvena zajednica.

Govornici na Konferenciji su bili sljedeći učesnici: Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, NJ.E. Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, NJ.E. Lars-Gunnar Wigermark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, mr. sci. Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH, Lora Vidović, Idžet Memeti, Saša Janković, Nives Jukić, prof. dr. Vladimir Đurić, Hilmi Jashari, Emina Bošnjak, dr. Predrag Radosavljević i još mnogi drugi panelisti.

Share